Submenu

Annelieke Bouma

Annelieke Bouma is sinds 2000 werkzaam als gespecialiseerd familierechtadvocaat en scheidingsmediator.

 

Annelieke is een oplossingsgerichte advocaat. Zij zal als advocaat in eerste instantie proberen om in overleg met de ex-partner en zijn of haar advocaat een oplossing te vinden voor de gevolgen van de echtscheiding, zonder dat de rechter een knoop hoeft door te hakken. Mochten de onderhandelingen niet tot resultaat leiden, dan zal zij u bijstaan in een procedure bij de rechtbank.

 

Annelieke heeft de juridische specialisatieopleiding familierecht en de specialisatieopleiding scheidingsmediation bij de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) afgerond. Ook is Annelieke collaborative divorce advocaat en lid van de Vereniging van Collaborative Professionals (VvCP). Als gespecialiseerd Vfas-familierechtadvocaat en scheidingsmediator beschikt Annelieke over alle actuele juridische kennis op het gebied van echtscheidingen, zoals alimentatie, de afwikkeling van de verdeling van de gezamenlijke goederen, de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden etc.

 

Annelieke heeft een sterk netwerk van notarissen, financieel planners, belastingadviseurs, pensioendeskundigen, kind- en oudercoaches en psychologen waarmee zij nauw samenwerkt.

 

Oog voor belang van kinderen

Als ouders bij een scheiding conflicten hebben, dan heeft dat vaak grote gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat beide partijen verantwoordelijkheid nemen en goede afspraken maken over de kinderen. Zij zullen samen moeten beslissen hoe de zorg en de opvoeding ná de scheiding geregeld wordt.

 

Annelieke: “Ik vind het zowel als mediator en als advocaat belangrijk om de belangen van de kinderen goed in de gaten te houden. Als er kinderen betrokken zijn bij een scheiding moet je als ouders nog jarenlang met elkaar verder. Het is dus cruciaal dat je als ouders goed met elkaar communiceert en elkaar als ouder respecteert”.

 

Samenwerking met ouder- en kindercoach Eva Fabius

Helaas neemt het aantal conflictscheidingen nog steeds toe. Scheidingen, waarbij het niet meer gaat om de afwikkeling van de echtscheiding maar de procedure enkel nog gebruikt wordt met het doel de ander zoveel mogelijk pijn te doen, worden ook wel vechtscheidingen genoemd. Dit is funest voor alle betrokkenen, zowel voor de ex-partners maar ook zeker voor de kinderen.

 

Tijdens mijn werk als mediator loop ik er vaak tegen aan dat de emotionele aspecten meer aandacht verdienen. Want als de emoties onvoldoende aandacht krijgen, zijn ouders niet in staat om constructief tot afspraken te komen. Dit kan in het slechtste geval leiden tot een beëindiging van de mediation waardoor alsnog een procedure bij de rechtbank volgt.

 

Dit is de reden dat ik samen met Eva Fabius (Kindbehartiger en coach voor ouders en kinderen in scheiding | www.evafabius.nl) een samenwerking ben aangegaan. In onze samenwerking komen zowel de juridische als de emotionele aspecten uitgebreid aan bod en worden de stem en het belang van het kind meegenomen voor een zorgvuldige afwikkeling van de scheiding. Onze ervaring leert dat individuele gesprekken met de ouders bij Eva aan het begin van de mediation bijdragen aan een soepel en succesvol verloop van het gehele mediationproces. Het helpt ouders om harmonieus uit elkaar te gaan.

 

Eva en ik maken gebruik van de Methode Positief Scheiden van Eveline Jurry, die ons samen met Annelies Hendriks, vooraanstaand ontwikkelingspsycholoog en kindertherapeut heeft getraind om ouders effectief te ondersteunen in scheidingssituaties. Onze ervaring is dat deze methode bijdraagt aan een succesvolle mediation met goede resultaten voor ouders en kinderen:

  • Duurzamer
  • Sneller
  • Goedkoper
  • Kindvriendelijk

 

Methode Positief Scheiden ©

De Methode Positief Scheiden is een unieke methode die ingezet kan worden in alle fasen van een scheiding. De focus ligt op een zorgvuldige scheiding voor alle betrokkenen, waarbij alle facetten aandacht krijgen:

  • Jouw dagelijkse functioneren in de periode rond en na je scheiding; hoe kan je jouw scheiding positief benaderen en aanpakken, zodat een conflictscheiding geen kans krijgt. En hoe houd je alle ballen in de lucht.
  • Inzicht in het juridisch scheidingsproces; waar moet je allemaal afspraken over maken, hoe ga je het financieel regelen.
  • Inzicht in je emotionele scheidingsproces; het toont wat er precies met je gebeurt, welke problemen je tegenkomt én vooral: hoe ga je daar het beste mee.
  • Eventuele kinderen; zij kunnen hun verhaal kwijt, krijgen ondersteuning en scheidingsbegeleiding. Dit maakt kinderen veerkrachtig.

 

Afstamming, Naamswijziging en Kinderontvoering

Annelieke houdt zich naast echtscheidingen veel bezig met afstammingszaken, naamswijzigingen en kinderontvoeringszaken. Binnen het afstammingsrecht is zij een van de weinige advocaten in Nederland die zich hebben gespecialiseerd in draagmoederschapszaken. Annelieke heeft veel adopties door lesbische paren begeleid. Verder is zij medeoprichtster van de Vereniging van Internationale Kinderontvoeringsadvocaten.

 

Annelieke kan omschreven worden als een proactieve, oplossingsgerichte advocaat die zich volledig inzet om voor haar cliënten een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Zij is praktisch, betrokken, altijd goed bereikbaar, en – niet onbelangrijk – is snel in het beantwoorden van e-mail en/of telefoon.

 

Mocht u willen weten wat Annelieke voor u kan betekenen, dan kunt u altijd geheel vrijblijvend contact met haar opnemen.

 

E: abouma@vbbradvocaten.nl

T: 020 364 03 10

 

registratie rechtsgebiedenregister