Submenu

Afstamming

 

Heeft u vragen over wie de ouders van een kind zijn of hoe u de juridisch ouder van een kind kunt worden? De gespecialiseerde advocaten van Van Beekhof Bouma Reichmann kunnen u hier alles over vertellen.

 

Afstamming is de relatie tussen ouders en kinderen die door geboorte is ontstaan. Er kan sprake zijn van biologisch ouderschap en juridisch ouderschap. Als de ouders ook de verwekkers zijn van het kind spreken we van biologische ouders. Juridische ouders zijn in juridische zin familie van het kind, maar zij hoeven niet biologisch aan elkaar verwant te zijn.

 

Vaderschap en moederschap

 

Bij de geboorte van een kind is de vrouw uit wie het kind is geboren automatisch moeder van het kind. Sinds 1 april 2014 wordt een vrouw ook juridisch moeder door het kind te erkennen. Tot slot kan een vrouw haar kind adopteren waardoor zij juridisch de moeder wordt.

 

Voor het vaderschap is het belangrijk of de man getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind op het moment dat het kind wordt geboren. Is dit het geval, dan is de man automatisch de (juridische) vader van het kind.

 

In andere gevallen kan de man de juridische vader worden door:

  • erkenning van het kind of erkenning van de ongeboren vrucht ;
  • gerechtelijke vaststelling van het vaderschap;
  • adoptie.